W okresie jesienno-zimowym następuje wzrost zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dodatkowo nasz organizm każdego dnia narażony jest na zmęczenie oraz stres. Dlatego o tej porze roku powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na nasze odżywianie - przede wszystkim po to, aby zwiększyć swoją odporność, polepszyć samopoczucie, mieć siłę oraz chęć do działania.
Spożywanie posiłków jest na stałe wpisane w plan dnia każdego z nas. Mimo to, prawidłowe nawyki żywieniowe często z różnych powodów odstawiane są na drugi plan. Wiąże się z tym konsumpcja nie zawsze odpowiednich produktów i jedzenie „w biegu”.
Nie zapominajmy o tym, że posiłki mają nie tylko zaspokoić nasze uczucie głodu, ale przede wszystkim odżywić nasz organizm.
Jak powinien wyglądać nasz jadłospis w okresie jesienno-zimowym?
Przede wszystkim każdego dnia powinniśmy jeść śniadanie. Jest to bardzo ważny posiłek i najlepiej, aby był przyrządzany i podawany na ciepło. Może być np. to owsianka z owocami i orzechami, bądź kasza jaglana, czy też dania przygotowane na bazie jaj z dodatkiem warzyw.
Dodatkowo warto do swojego jadłospisu wprowadzić dużo zup. Tego typu posiłek działa rozgrzewająco na nasz organizm, a także pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.
Ze względu na ograniczoną ilość warzyw w okresie jesienno-zimowym, możemy dla urozmaicenia sięgać po te w formie mrożonej.
Pomimo niskiej temperatury na dworze, nie zapominajmy o piciu wody. Nawadnianie organizmu jest niezwykle istotne.
Jak zwiększyć swoją odporność?
O każdej porze roku powinniśmy spożywać mnóstwo warzyw. Obecnie wyjątkowo ważne będą kiszonki wspierające nasz układ pokarmowy. Bardzo znaczące jest również to, aby do diety włączyć produkty bogate w kwasy omega 3, czyli np. ryby, orzechy włoskie, olej rzepakowy czy siemię lniane.
Warto też zacząć stosować kurkumę, która działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwnowotworowo i przeciwutleniająco. Ponadto wykazuje działanie ochronne na nasz układ pokarmowy. Kurkumę można włączyć do przyprawiania mięsa, ryb, warzyw i ryżu bądź pić herbatę z jej dodatkiem. Z uwagi na wielostronne działanie prozdrowotne, jakie kryje w sobie kurkuma, wskazane jest dodanie jej na stałe do naszego jadłospisu.
O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?
O witaminie D. Jej synteza odbywa się przede wszystkim przez skórę i jest zależna od wielu czynników zewnętrznych, m.in. od pory roku, warunków atmosferycznych, szerokości geograficznej, stopnia zanieczyszczenia powietrza, karnacji skóry i czasu ekspozycji na słońce.
Oznacza to, że jesienią i zimą jesteśmy narażeni na jej niedobór. W celu dobrania prawidłowej dawki witaminy D, zaleca się, aby wcześniej sprawdzić jej poziom w organizmie za pomocą badania krwi.
Nie wiesz czy prawidłowo wyglądają Twoje nawyki żywieniowe?
Masz jakieś pytania lub wątpliwości?
Chcesz poczuć się lepiej?
Nie zwlekaj i zadbaj o odpowiednie nawyki żywieniowe już dziś i ciesz się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem.
Karolina Koszela
mgr dietetyki